Waterproof Tours Suriname streeft naar een duurzame aanpak in al haar activiteiten. In 2016 hebben wij als eerste Touroperator in Suriname de duurzaamheidscertificaten Travelife Partner level en Travelife Certified behaald. We hebben deze duurzame weg voortgezet met als resultaat dat we sinds 2018 gecertificeerd zijn.
Met de kennis vanuit dit Travelife programma is er een mission statement en duurzaamheidsbeleid geformuleerd. Hiermee wordt de aanpak van Waterproof ten opzichte van duurzaam toerisme duidelijk. In het document Waterproof Duurzaamheidsbeleid en Resultaten 2018-2023 kun je de mission statement vinden, tevens wordt hierin beschreven hoe dit in de praktijk wordt gebracht en welke resultaten zijn behaald.
Waterproof Tours Suriname werkt samen met verschillende bedrijven en stimuleert haar partners in een duurzame aanpak. We betrekken onze medewerkers en tour gidsen in dit proces om bewustzijn te creëren en om onze services te verbeteren. Het is belangrijk om de omgeving, cultuur en natuur te respecteren zodat er geen negatieve effecten ontstaan.
Werken aan duurzaamheid gebeurt niet alleen op de bestemming, ook de toerist zelf speelt hier een grote rol in. Tijdens het samenstellen van een rondreis wordt men geinformeerd over duurzame keuzes. Verder informeren en stimuleren wij onze gasten onder andere door middel van de Tips voor duurzaam reizen.
Waterproof heeft een groot netwerk in het toerisme, waaronder diverse kleinschalige accommodaties en touroperators. Door middel van nieuwsbrieven met duurzaamheidsinformatie en praktijkvoorbeelden proberen wij onze agenten, uitvoerders en leveranciers te informeren.
Waterproof is vaste donateur van de JA Foundation, een stichting met ANBI status met transparante, kleinschalige en persoonlijke werkwijze waarbij de donaties echt op de bedoelde plekken terechtkomen. Ook ondersteunen we diverse andere sociale initiatieven.
Liesbeth Gummels, directeur van Waterproof Tours Suriname, heeft in de technische commissie van het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkelingen van de nationale standaarden voor Boekingsagenten, Touroperators en Tourguides in Suriname (2014 -2018).
Heeft u vragen over duurzaamheid, neem gerust contact met ons op.
De CO2 uitstoot van de vlucht en tijdens je verblijf in Suriname staat bovenaan het lijstje van belangrijkste negatieve invloeden van het reizen. Daarom richt men zich met de compensatiemogelijkheden hierop en worden andere broeikasgassen buiten beschouwing gelaten.
Dit vermijden kan helaas niet, compenseren kun je het wel. De CO2 uitstoot van een gemiddelde Suriname rondreis is tussen de 400 en 500 kg per persoon. Hierin is de uitstoot van uw internationale vlucht niet meegerekend, deze is rond de 1750 kg.
Twee bekende Nederlandse bedrijven waarbij je zelf je CO2 compensatie kunt regelen zijn Greenseat en Trees for All. Beide bedrijven bieden een CO2 uitstoot calculator waarbij je eenvoudig de CO2 uitstoot van de vlucht kunt uitrekenen. Voor de totale CO2 uitstoot tel je deze rondreis en die van de vlucht bij elkaar op.
Bij Trees for all wordt met deze financiële bijdrage bomen geplant. Greenseat voorziet huishoudens in landen in ontwikkeling van duurzame energie. Naast de twee bedrijven zijn er wereldwijd online diverse andere kleine en grotere milieuorganisaties waar je een donatie kunt doen ten behoeve van de compensatie van de CO2 uitstoot.
In een tropisch land als Suriname zal je hoogstwaarschijnlijk veel water drinken. Dit kan al snel veel plastic afval veroorzaken, wat je echter heel eenvoudig kunt verminderen of voorkomen!
Het kraanwater in Paramaribo is over het algemeen van goede kwaliteit en drinkbaar. Ook in de resorts in het binnenland is meestal gekookt of gefilterd water beschikbaar. Neem een flesje mee dat je opnieuw kunt vullen! Tijdens een reis van 15 dagen kan dit gemakkelijk 30 flesjes aan afval schelen!
Door het kopen van lokale producten en het betalen van een eerlijke prijs komt er zoveel mogelijk ten goede aan de lokale bevolking. Afdingen is in Suriname niet gebruikelijk.
Om bedelen niet in de hand te werken raden we af snoep, schoolspullen of iets anders rechtstreeks aan kinderen uit te delen.
Wil je iets bijdragen? Je kun al vanuit Nederland school-, teken- of knutselspullen meenemen voor de kinderen. Geef dit altijd aan de gids zodat hij dit aan het schoolhoofd op kapitein kan geven. Ook kun je een lokaal project zoals een school of weeshuis steunen
Wilde dieren zitten soms in kooien als huisdier, als kijk-object of voor de verkoop. Geef hier GEEN aandacht aan en koop de dieren ook niet vrij. Interesse stimuleert dit verschijnsel, en dat willen we juist niet.
Het vasthouden van dieren uit het wild voor een foto, kan voor lokale bevolking ook aanleiding zijn de dieren in gevangenschap te houden. Laat de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijk omgeving zonder onnodige stress.
Respect naar de lokale bevolking is belangrijk. Je bent gast in het land, pas je daarom aan aan de gewoontes. Maak niet zomaar ongevraagd foto’s van mensen of hun spullen. Op deze manier wordt er voorkomen dat het bezoek van toeristen als storend wordt ervaren.
Als je het vraagt is het over het algemeen geen probleem, de Surinaamse bevolking staat bekend als erg gastvrij. Wordt er echter geld gevraagd voor het maken van een foto? Bedank dan liever. Zo voorkom je dat het allemaal erg commercieel wordt.
Gelukkig komen beide fenomenen in Suriname weinig voor. Mocht je deze zaken opmerken of een verdachte situatie zien, laat het dan aan ons weten! Op de volgende website www.meldkindersekstoerisme.nl is o.a. te vinden hoe je kindersekstoerisme kunt herkennen.
Tot slot: koop geen eten of spullen van kinderen op straat, om ook dit gedrag niet te stimuleren.
Het kopen van souvenirs gemaakt van bedreigde dier- en/of plantensoorten is strafbaar. In Suriname komt het niet veel voor dat dit wordt aangeboden maar wees er toch alert op.
Verkies een ventilator boven een airco, deze verbruikt veel minder elektriciteit en toch genoeg verkoeling. Gebruik je toch de airco? Instellen rond 24/25 graden is al zo’n 5 graden koeler dan buiten. Gebruik verder niet onnodig veel water en vergeet niet alle elektrische apparaten uit te schakelen zodra je je accommodatie verlaat.
In het binnenland koelt het ’s nachts wat meer af waardoor een airconditioning echt niet nodig is.
Neem altijd je afval mee en deponeer dit in de afvalzak/afvalbak.
Let er tijdens de trips op of PET-flessen of andere soorten afval worden gescheiden, en draag hier dan aan bij.
Waterproof Tours is Travelife Certified partner en heeft zich daarmee gecommitteerd om bij te dragen aan duurzaam toerisme. Wij zijn actief bezig met het informeren en bewustmaken van onze uitvoerders op het gebied van duurzaamheid.
Neem contact met ons op als je tijdens de reis iets is opgevallen of als iets verbeterd zou kunnen worden, wij ontvangen graag tips & feedback!
(+597) 454434
(+597) 8962927
info@waterproofsuriname.com