Autohuur
Ook het huren van een auto is mogelijk, maar meestal adviseren wij dit alleen aan de wat meer ervaren reizigers in Paramaribo, of in de districten waar navigeren eenvoudiger is en de hecktiek in het verkeer wat minder. Hoe dan ook zorgen wij bij Waterproof dat u bij autoverhuur zeer goed voorbereid op pad gaat.
Vaccinaties
In Nederland is de GGD het orgaan dat advies geeft over vaccinaties wij raden daarom aan bij een GGD in de buurt langs te gaan voor advies en de nodige inentingen.
Over het algemeen worden de volgende adviezen gegeven:
Gele koorts is verplicht indien u binnen 7 dagen voor aankomst in Suriname in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt;
ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een Gele koorts inenting;
bij een verblijf langer dan 3 maanden worden ook inentingen tegen Buiktyfus en Hepatitis B aangeraden.
Malaria
De GGD zal u ook advies geven over Malaria. In kleine gebieden komt Malaria nog voor, maar over het algemeen zijn hier nauwelijk toeristische activiteiten. U dient zich altijd goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om Malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Dit zijn preventieve geneesmiddelen die ervoor zorgen dat uw lichaam bij eventuele besmetting direct antistoffen aanmaakt tegen Malaria.
Informatie van Stichting Toerisme Suriname over de Malariagebieden (januari 2014)
Paramaribo en het kustgebied van Suriname zijn vrij van Malaria. In het binnenland is Malaria endemisch in de goudvelden (door de activiteiten van goudwinning ontstaan broedplaatsen voor de Malariamuskiet en Brazilianen die daar actief zijn, zijn soms besmet met Malaria). Verder het boven Marowijne gebied (regio Drietabbetje en omstreken) en Apoera.
Bezoekers die naar het binnenland gaan kunnen voor vertrek ook contact opnemen met het BOG (Bureau Openbare Gezondheidszorg) voor de meest recente informatie over endemische gebieden in Suriname en voor het verkrijgen van profylactische geneesmiddelen.
Muggen
In Suriname is het altijd belangrijk u goed te beschermen tegen muggenbeten. De kans op Malaria is zeer klein maar muggen kunnen ook andere ziektes overbrengen. Zo is de tijgermuskiet bekend om het overbrengen van Dengue, Chikungunya en recent Zika. Veel muggen komen tevoorschijn rond zonsondergang, maar de tijgermuskiet is juist overdag actief. U kunt vanuit Nederland middelen met DEET meenemen maar ook lokaal zijn er goede sprays en lotions verkrijgbaar. Ons advies is om tijdens uw reis luchtige kleding in lichte kleuren te dragen, met losvallende lange broeken of lange mouwen voor kinderen of als u erg gevoelig bent voor muskieten. Extra aandacht aan het einde van de dag is belangrijk door ervoor te zorgen dat u zeker voor de zonsondergang een lange luchtige broek en lange mouwen aantrekt. De meeste accommodaties beschikken over klamboe’s, zorg er wel voor dat voor zonsondergang uw klamboe goed sluitend onder uw mastras heeft ingestopt. Indien er airconditioning aanwezig is kunt u ramen en deuren rond 18.00 sluiten.
De munteenheid van Suriname is de Surinaamse dollar, aangegeven als SRD. De waarde is ongeveer 20 srd voor 1 euro, en 18 srd voor 1 USD (mei 2021). De wisselkoersen fluctueren, dubbelcheck daarom voor de actuele koers de website van de Centrale Bank van Suriname (www.cbvs.sr).
Veel van de tours en accommodaties hier in Suriname worden in euro’s (of USD) geprijsd.
U kunt met uw buitenlandse pinpas op veel plaatsen gewoon SRD’s pinnen. Vergeet niet van te voren online uw pinpas op werelddekking te zetten! Wij raden u echter aan om ook contant Euro’s mee te nemen. Dit kunt u gebruiken om een trip te boeken, maar u kunt het ook wisselen naar SRD’s bij de cambio’s waar, u vaak een voordeligere koers krijgt dan tijdens het pinnen bij de bank. Creditcards worden alleen bij de grote hotels geaccepteerd.
Met een Nederlands paspoort hoeft u voor een vakantie naar Suriname van maximaal 90 dagen geen visum aan te vragen maar een E-toeristenkaart. Deze is alleen online aan te vragen via de website van VSF Global , uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
De toeristenkaart kost USD 40 en daarnaast wordt er 14 USD service toeslag in rekening gebracht. Het toeristenvisum moet minimaal 3 werkdagen voor vertrek worden aangevraagd, wij adviseren echter minimaal een week voor vertrek te starten met de aanvraag. De reden hiervoor is dat er zo af en toe nog wat kinderziektes in het systeem voorkomen.
VFS Global is een wereldwijde dienstverlener op dit gebied, de Surinaamse overheid werkt met hen samen voor het afhandelen van de afvragen. Op de website wordt er meer informatie gegeven over de online toeristenkaart en wordt de lijst van nationaliteiten getoond. Ook wordt er een stappenplan weergeven over hoe de aanvraag van de online toeristenkaart precies te werk gaat.
Er kan betaald worden met Mastercard, Visa, Union Pay credit/ debit card en via IDEAL. Bij vragen is er op de website een chat beschikbaar, van maandag tot vrijdag Surinaamse tijd 06.00-14.00.
Reizigers met een CARICOM-paspoort hebben geen visum en geen toeristenkaart nodig. Woont u op Curacao, Bonaire of Aruba en heeft u een Nederlands Paspoort? Ook dan heeft u geen toeristenkaart nodig als u met een lokale identiteitskaart kunt aantonen dat u op een van de eilanden woont, wel moet uw paspoort minimaal 6 maanden geldig zijn.
(+597) 454434
(+597) 8962927
info@waterproofsuriname.com